Teemu Eskola

satelliittihelvetin pääperkele

Sep
03

Meilisuoran otsikointi

Meiliboksissani häämöttää muutama sähköposti, jotka käyvät raakaa eloonjäämiskamppailuaan.

 • Discover the upscale Universe of Pullman!
 • Kevätmainos
 • VITUN HOMOT
 • Miksi et tehostaisi liiketoimintaasi Severan avulla?
 • Mittatilauskengät -20% Helsingin Stockmannilla

Nopeita arvauksia, mikä toimii ja miksi? Entä onko asiassa toimittu oikealla tavalla? Muutamia vinkkejä linkin takaa.

Otsikointi on sähköpostimainoksen tärkein elementti! Tärkeämpi kuin leiska, lupaukset, linkit tai mikään analytiikka. Se on ensivaikutelma, julkisivu, veturi (keksi oma analogia), jonka kun mokaat, niin suuri osa vastaanottajista ei tule näkemään hienosti viilaamaasi leiskaa tai maailman nerokkainta koukkua.

Huono otsikko kerää 2-5 kertaa vähemmän viestin avauksia kuin hyvä.

Tarviiko muita perusteita? Noh, edellisen lisäksi: jos otsikossa mainostetaan Viagraa, peniksenpidennystä tailuottoratingia, roskapostisuodattimet tarttuvat siihen äärimmäisen herkästi. Oletan, että tämä on harvalla ongelmana.

Suoraan asiaan

Esitä tarjouksesi heti otsikossa:
“Kaikki lastenvaatteet -30% syyskuun ajan”

Älä yritä luoda jännitystä arvuuttelemalla tai ympäripyöreillä puheilla. Vaikka otsikko “Katso mahtavat tarjouksemme” saisikin 50% enemmän avauksia kuin edellinen (ei muuten saa), niin tämä lasketaan kaikista vastaanottajista, ei vain asiasta kiinnostuneista. Eli todellisuudessa pitääkin miettiä, kuinka moni kiireinen lastenvaatteista kiinnostunut jättää lukematta, kun eivät koe ympäripyöreää viestiä omakseen? Suoramainonnan peruskurssille, mars.

Personointi

Toimii. Mutta ei sellainen, jota ajattelet. “Mikko Tarvainen nyt hattuja huokeasti” menee valitettavan monella alitajuiseen roskapostilaatikkoon. Tämäkään ei perustu fiilikseeni, vaan tiukasti numeroihin.

Sen sijaan, otsikko: “Uutuuspizza nyt myös Tampereella” uppoa Tamperelaisiin. Enemmän siis segmentointia kuin personointia.

Huomaat, mitä tapahtui? Kumpi on uskottava otsikko? Tuleeko ensimmäinen niin iholle, että sen on oltava markkinointijippo?

Tuleepa personoinnista mieleen kollegani saama sähköpostisuora, jossa luvattiin kilpailun palkinnoksi Euroopan-matkaa. Viesti alkoi näin: “Hei Timo, anna poikaystäväsi jäädä katsomaan MM-kisoja!” Eli joko todella tiukkaa profilointia, lainvastaista henkilötietojen tallennusta tai vaarallisen tyhmää markkinointia…

Rehellisyys

Suomessa tämän sanoo jo laki, mutta perustellaanpa nyt markkinamiehen näkökulmasta.

Otsikko: “Moikka, muistatko mut” ja viesti: “Kaikki golf-mailat puoleen hintaan”. Vaikka olisit kauhojen ostoaikeissa, on ensireaktiosi pettymys, (mini)tyrmäys, huijaus. Haluaisitko oman brändisi seuraavaksi yhdistyvän näihin arvoihin?

Ja siis laki sanoo, että mainoksen on näytettävä mainokselta. Myös lähettäjän nimen ja viestin otsikon osalta.

Ytimekkyys

Jos mainoksesi ei mahdu otsikkoon, pitäisikö koko viestiä hiukan kirkastaa?

Usein annetaan ohjenuoraksi, että sähköpostin otsikon tulisi olla alle 70 kirjainta. Näitä voidaan keksiä lisääkin, mutta absoluuttisen numeron sijaan ehdotan ajatusharjoitusta:

Minna on tullut toimistolle juoksujalkaa lounaalta, jossa tarjoilija kohteliaasti kieltäytyi huomaamasta seuruetta laskunmaksuvaiheessa. Palaveri alkaa 2 minuutin kuluttua. Inboxissa 7 viestiä. “Ihan nopeasti tsekkaan nää läpi, jos on jotain kiireellistä”. Millä otsikolla saat tuotteesi myytyä Minnalle?

Huomaat varmaan yhtäläisyyden hissipuheeseen, cocktail-pitchiin, puhelinmyyntirepliikkeihin ym. Sama tilanne: hyppäät vastaanottajan elämään kovimpaan vauhtiin, saat muutaman sekuntin kymmenyksen hänen elämästään. Käytä se hyväksi.

Lopuksi

Vastauksena ensimmäiseen kysymykseeni: Kiroilu toimii aivan varmasti, vaikkakaan en sitä heti laittaisi markkinointiviestin otsikoksi. Mittatilauskenkien otsikossa on monta asiaa oikein, se toimii

Tämä on kuitenkin vasta siihen pisteeseen, että vastaanottaja avaa viestin. Jotta vastaanottaja vielä klikkaa viestin linkkiä (ja siis saapuu kampanjasivulle, markkinaviestien valtamereen), on tietysti viestin oltava erityisen kiinnostava, mutta myös linkin on oltava riittävän kuvaava, näkyvä ja aikaisin viestissä. Tästä aiheesta lisää syssymmällä – pysy kuulolla ja let’s be careful out there!

3 comments on “Meilisuoran otsikointi”‎

 • ArNo

  hyviä huomioita. En kylläkään itse avaisi sähköpostia mikäli minua homoksi haukutaan.

 • Riemumieli

  Mutta jos nimittely on tehty rakastavasti (in a loving way), viestin voinee avata. Samaan tapaan sanonta “Heitä homo voltti” kehottaa ihmisiä liikkumaan.

  Toisaalta viestin avaaminen voinee viitata vaihtoehtoisen elämäntyylin etsimiseen, mikä on kanssa ihan jees, koska ihmisen tulisi olla onnellinen eikä sillanpäämäinen kaapissa elelijä (siis ennen ulostautumista tietty).

 • niemelä

  :) Löytyipä samantien parannuskohteita, kiitos!

Leave a Reply

Your email address will not be published.